Wellcome to my blog.. (Hoşgeldiniz, her blog kaydının altında Türkçe versiyonu bulunmaktadır)


ELEKTRONİK TİCARET YAPAN FİRMALAR İÇİN  E-FATURA UYGULAMASI VE YAPILABİLİRLİĞİ

<ÜÇÜNCÜ BÖLÜM>

3      Kazançlar

e-Faturanın yaygınlaşması gerek işletmeler gerekse devlet açısından bir çok faydalar içermektedir. İşletmelerde faturanın kağıt ortamından elektronik ortama geçmesi ve ilgili iş süreçlerinin iyileştirilmesi ile:

–          İşgücü ve kırtasiye tasarrufu sağlanacaktır. AB’de yapılan ölçümlerde bu tasarrufun toplam iş hacminin %1-2’si oranında olduğu ölçümlenmiştir.

–          Arşivlemeden kaynaklı her türlü maliyet ve fiziki zorluk (faturalara erişim için harcanan zaman, arşivin büyük olması sebebi ile şirket merkezinden daha uzak noktalarda depoların kullanılmak zorunda olması, arşivlerde nem, toz, rutubet, su, zararlı canlılarla mücadele ve diğer her türlü çevresel faktörlerden kaynaklı zorluklar, arşivlere ilişkin iklimlendirme, yangından koruma gibi işletme süreçleri vb.) ortadan kalkacaktır.

–          E-Fatura süreci ayrıca e-BYS ve e-Defter (http://www.edefter.gov.tr) gibi süreçlere geçişi de kolaylaştıracaktır.

Devlet açısından:

–          Daha kolay, hızlı  ve adil bir denetim sağlanacaktır.

–          Kayıt dışı ekonomi ile mücadeleye önemli katkı sağlayacaktır.

–          Verilere elektronik ortamda erişilmesinden kaynaklı analiz imkanları artacak, veri madenciliğinin bu dalda kullanılması sayesinde geleceğe yönelik her türlü karar mekanizması ve yatırım faaliyetleri daha sağlıklı biçimde yönetilebilecektir.

–          KOBİ’lerin global pazarda daha etkin yer edinmesine katkı sağlayacaktır.

–          Vatandaşın fatura bilgisine anında ve istediği zaman erişebilmesi sebebi ile vatandaş memnuniyeti sağlayacaktır.

–          Çevrenin / doğanın korunmasına (kağıt, toner, zarf, taşıma hizmetlerinde oluşan petrol tüketimi vb.) önemli katkılar sağlayacaktır.

4      Yapılabilirliği

Türkiye’nin 2011 yılı tahmini toplam ticaret hacmi 372 milyar dolar olup BKM verilerine göre e-ticaret bunun % 6’sı civarında olacaktır (Şekil 11). Bu oranın artması, bahsedilen faydalar anlamında daha yüksek katma değer sağlanmasına sebep olacaktır.

e-Fatura konusunda GİB tarafından işletilen sisteme öncelikle GSM operatörleri ve daha sonra daha geniş katılım sağlanması ile belirli bir altyapı tecrübesi kazanılmış ve sistemin eksiklikleri ve gereksinimlerine ilişkin süreçler başarı ile tamamlanmıştır. Diğer ülke örnekleri ile kıyaslandığında göze çarpan hususlar:

–          Kullanılan ‘Mali Mühür’ ismi verilen sertifikanın 5070 kapsamında olmaması sebebiyle hukuki geçerlilik açısından yeterince güçlü olmaması, (henüz mali mühürün bir kanun ile düzenlenmemiş olması)

–          Avrupa örneklerinde olduğu gibi özel sektörün de içerisinde olduğu e-fatura çözümleri yerine tek bir portalin bulunuyor olması, ancak varolan fatura hazırlama çözümlerine webervisleri ile e-fatura portalının entegre edilebiliyor olması

şeklinde sıralanabilir.

Yurtışı örneklerde olduğu gibi gerek sektörün katılımında gerekse yaygınlaştırmada kademeli bir geçiş süreci sözkonusu olacaktır. Henüz vatandaşların doğrudan e-fatura alabildiği bir ortam bulunmadığından, yani e-fatura portaline üye olan kullanıcılar arası bu sistem işleyebildiğinden yaygınlaştırma alanında bazı iyileştirilmelerin yapılması gerekecektir. Sektör dahil kullanıcıların bu tarz sistemlere alışmasına bir örnek olarak da 01.Ocak.2012 tarihi itibarı ile şirketlerin ve mali müşavirlerin yararlanabileceği e-defter uygulaması gösterilebilir. Bu uygulamaların yaygınlaştırılmasına ilişkin teşviklerin artması, katma değer kazanımlarının daha hızlı bir şekilde ortaya çıkmasını sağlayacaktır.

<ÜÇÜNCÜ BÖLÜM SONU>

Bu yazının bir kısmından ya da tamamından alıntı yapılması, bir başka elektronik ya da kağıt ortamda yayınlanması, bir çalışmada ya da raporda faydalanılması, ancak bu sayfanın ve bu blog sayfa sahibinin isminin kaynak olarak gösterilmesi şartı ile mümkündür.

5      Kaynaklar

  1. Bruon Koch, e-Invoice & e-Billing in europe and Abroad 2011, http://www.epu net.com/blog/wp-content/uploads/2011/08/Report2011.pdf
  2. Leyla Keser Berber, Avrupa’da e-Fatura Sektörünün 2011 Yılı İtibarı ile Durumu  (blog), http://www.leylakeser.org/2011/09/avrupada-e-fatura-sektorunun-2011-yl.html
  3. Mustafa Afyonluoglu, Elektronik Fatura Kayıt Sistemi (blog), https://afyonluoglu.wordpress.com/2011/03/16/elektronik-fatura-kayit-sistemi-efks/
  4. GİB e-Fatura Portalı, http://www.efatura.gov.tr/web/guest
  5. Avrupa Elektronik Fatura Platformu (European Electronic Invoicing Platform),  http://eeiplatform.com/
  6. CEN/ISSS E-Invoice Gateway, http://www.e-invoice-gateway.net/
  7. European Commission- Internal Market- Payment Services- E-Invoicing, http://ec.europa.eu/internal_market/payments/einvoicing/index_en.html
  8. Bankalararası Kart Merkezi, http://www.bkm.com.tr/

Leave a comment